Her İçeceğin Meyve Oranı Farklıdır
Ülkemizde meyve suyu ve benzeri içecekleri; Türk Gıda Kodeksi gereğince içerdikleri meyve oranına göre “Meyve Suyu” “Meyve Nektarı”, “Meyveli İçecek”, “Aromalı İçecek” olarak dört farklı kategoride değerlendirilmektedir. Her kategori farklı meyve oranına sahip ve bu oranlar ise etikette mutlaka yer almaktadır. Sadece meyveye en yakın olan, tamamen meyveden dönüşen ve % 100 meyve oranına sahip olan içecekler ‘meyve suyu’ kategorisine girmekte ,meyve oranı % 25-99 olanlar “meyve nektarı”, % 10-24 olanlar “meyveli içecek”, % 0-9 olanlar “aromalı içecek” olarak sınıflandırılmaktadır. Kategori farkı ambalaj üzerindeki etikette yer almakta, tüketicilerin bu bilgilere dikkat etmesi gerektiğini vurgulanmaktadır. Ambalajın üzerinde bakanlığın onay ve kaydı bulunan ürünlerin güvenilir ve hijyenik şartlarda üretildiğinin altı çizilmektedir. Ayrıca ürünün ismine ve son kullanma tarihine de dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kategori Farkının Nedenleri
Kıvamı koyu olan kayısı ve şeftali gibi ya da tadı çok ekşi olan vişne, limon gibi meyvelerin suyu yüzde 100 olarak tüketilemiyor. Tat dengesinin sağlanması amacıyla, bu meyvelerin suyunun Kodeks’te belirtilen miktardaki suyla seyreltilmesi ve suyla bozulan tat dengesinin şeker vb. maddelerle yeniden kurulması zorunlu bir hal alıyor. Bu grup, % 25-99 arasında meyve oranına sahip ve içermesi gereken minimum meyve oranı yasal olarak belirlenmiş olan ‘meyve nektarı’ kategorisi. Yüzde 100 meyve suyuna ve meyve nektarına koruyucu katkı maddesi eklenmesi yasak olduğu gibi, kullanılan teknoloji nedeni ile gereksiz de. Daha alt kategoriler ise, % 10-24 arasında meyve oranına sahip ‘meyveli içecek’ ve % 0-9 arasında meyve oranına sahip olan ‘aromalı içecek’ler.