Yüzde 100 Meyve Suyu Tüketimi, Beden Kitle Endeksine Ve Genel Beslenmeye Olumlu Etki Yapıyor

Yüzde 100 Meyve Suyu Tüketimi, Beden Kitle Endeksine Ve Genel Beslenmeye Olumlu Etki Yapıyor

Paris 13 Nord Üniversitesi öğretim üyesi Dr. France Bellisle tarafından derlenen bilimsel araştırma sonuçları, yüzde 100 meyve suyu tüketiminin beden kitle endeksi ve genel beslenme alışkanlıkları üzerinde olumlu etkilerini ortaya koyuyor.

Dünyanın farklı ülkelerinde çocuk, ergen ve yetişkinler üzerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, meyve suyu tüketiminin, bel kalınlığı ve kilo alımında olumsuz bir etkisi olmadığına işaret ediyor. Bilimsel çalışmalar, yüzde 100 meyve suyu tüketiminin, daha düşük beden kitle endeksi, vitamin ve mineral alımı gibi konularda olumlu etki yaptığını gösteriyor.  Öte yandan, bazı araştırma sonuçlarına göre, meyve suyu içen kişiler, daha fazla meyve ve sebze tüketiyor.

Dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların Paris 13 Nord Üniversitesi’nden Doktor France Bellisle tarafından derlenen sonuçları, yüzde 100 meyve suyu tüketimi, beslenme alışkanlıkları, kilo ve beden kitle endeksi kontrolü arasındaki ilişkiye ışık tutuyor.

Fransa’da Yaşam Koşulları Gözlem ve Etüdü Araştırma Merkezi (CREDOC) tarafından gerçekleştirilen bir çalışmanın sonuçları detaylı incelendiğinde, meyve suyu tüketiminin gelir ve eğitim seviyesi yükseldikçe arttığını, ancak ileri yaşlarda düşüş gösterdiğini ortaya koyuyor. Ülkenin demografisini yansıtır şekilde, 1.164 çocuk, 318 ergen ve 1.607 yetişkini kapsayan çalışma, yüzde 100 meyve suyu tüketiminin beden kitle endeksi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Yüzde 100 meyve suyu tüketen kişiler, içmeyenlere oranla daha fazla gıda tüketiyor, daha fazla meyve ve sebze yiyor. Meyve suyu tüketicileri aynı zamanda, beslenme yoluyla kayda değer oranda daha fazla vitamin, mineral ve lif alıyor.

Doktor Bellisle’nin çalışmasına göre, dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen araştırmaların sonuçları da, meyve suyu tüketimini düşük beden kitle endeksi ve düşük kilo ile ilişkilendiriyor.

ABD’de, yetişkin ve çocukların sağlık ve beslenme durumlarını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Çalışması’nın (NHANES) sonuçlarına göre, günde ortalama 200 ml yüzde 100 meyve suyu içen yetişkinlerin beden kitle endeksi ve bel çevre ölçümü, içmeyenlere oranla daha düşük oluyor. Aynı çalışmaya göre, yüzde 100 meyve suyu tüketen çocukların beden ağırlıklarında bir değişim görülmüyor; ancak bu çocukların enerji, C ve A vitamini, folat ve magnezyum alımı, meyve suyu içmeyenlere oranla daha yüksek gerçekleşiyor. Meyve suyu içen çocuklar aynı zamanda, daha fazla meyve tüketiyor.

Öte yandan, İrlanda’da gerçekleştirilen bir çalışma, meyve suyu tüketiminin beden kitle endeksi ve genel besin alımı üzerindeki olumlu etki yaptığını; Avustralya’da gerçekleştirilen bir diğer araştırma ise, gençlerde meyve suyu tüketimi ve kilo alımı arasında bir bağlantı olmadığını gösteriyor.

© 2016 Meyve Suyu Endüstrisi Derneği | Tüm Hakları Saklıdır