Vücudumuz Kalp Sağliğini Olumlu Etkileyen Biyoaktif Maddeleri Meyve Suyundan Daha Kolay Alabiliyor

Vücudumuz Kalp Sağliğini Olumlu Etkileyen Biyoaktif Maddeleri Meyve Suyundan Daha Kolay Alabiliyor

Bilimsel çalışmalar, meyve suyu üretim süreçlerinin, gıda bileşenlerinin vücutça emilimini, yani biyoyararlanımı kolaylaştırabildiğine işaret ediyor.

 

Dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, yararlı besin bileşenlerinin biyoyararlanım seviyeleri açısından meyvenin kendisi ile yüzde 100 meyve suları arasında kayda değer bir fark olmadığını ortaya koyuyor. Fransa Ulusal Tarım Araştırmaları Enstitüsü (INRA) Araştırma Direktörü Dr. Christine Morand’ın bir inceleme çalışması, meyve suyu üretim süreçlerinin, gıda bileşenlerinin vücutça emilimini, yani biyoyararlanımı kolaylaştırabildiğine işaret ediyor.

Portakal gibi narenciye türü meyveler ve bunların suları, C vitaminin yanı sıra, kalsiyum ve diğer vücuda yararlı biyoaktif bileşenler için iyi bir kaynak oluşturuyor. Yüzde 100 meyve suyu üretiminde kullanılan pastörizasyon işleminin, meyvedeki karotenoidlerin bir kısmının kaybına yol açsa da, bunların vücut tarafından daha kolay emilir hale getirdiği biliniyor. Meyve suyuna dönüştürme işlemi ayrıca, hesperetin ve naringenin gibi sadece narenciye sularında mevcut olan iki yararlı flavanon maddesini, vücutça daha kolay emilir kılıyor.

Flavanonlar, Kadınlarda Menopoz Sonrası Dönemde Kalp Sağlığını Olumlu Etkiliyor

ABD’de gerçekleştirilen menopoz sonrası yaşlarda yaklaşık 35 bin kadını kapsayan Iowa Kadın Sağlığı Araştırması ve 69 bin 622 kadını kapsayan Hemşire Sağlığı Kohort Çalışması gibi uzun soluklu ve geniş kapsamlı araştırma çalışmaları, yüzde 100 portakal sularında da bulunan narenciye kaynaklı flavanonların koroner kalp rahatsızlıkları ve inme risklerine karşı koruma sağladığını ortaya koyuyor. Her iki araştırma içeriğinde de, bu flavanonların günlük olarak düzenli şekilde tüketimi, bu riskleri azaltmak açısından tavsiye ediliyor.

© 2016 Meyve Suyu Endüstrisi Derneği | Tüm Hakları Saklıdır